Vår historia
2014
Föreningen startades i april av Fredrik Jonsson och hyreslokal anskaffades i Kathmandu. Personal anställdes och sju hemlösa gatubarn omhändertogs efter samråd med biståndspersonal på plats. Alla sju barnen var flickor och senare under året utvidgades verksamheten med ytterligare två flickor som dessutom var syskon.
Alla uppstartskostnader finansierades helt av styrelsen som privatpersoner och bokfördes inte.
En nepalesisk styrelse med 7 personer tillsattes. Lama Tshering valdes som ordförande. Tshering är buddhistmunk och bor på kloster. Han sitter i styrelser för ett tiotal andra biståndsorganisationer och har bred erfarenhet av denna typ av verksamhet. Föreningens jurist heter Suresh. Anledningen till att Karuna behöver ha både en svensk och en nepalesisk styrelse är att det måste finna sen styrelse i Nepal som ansvarar för de juridiska delarna på plats. Icke-medborgare kan till exempel inte skriva på hyreskontrakt eller anställa personal. Föreningarna har separat bokföring. I Sverige bokförs alla intäkter och här finns inga kostnader alls. Ingen får ersättning för nedlagd tid eller resor till Nepal. Av insamlade medel går alltså 100% till verksamheten i Nepal och så ska det förbli i framtiden. Vi tror att detta medför att bidragen till föreningen kan öka.
Under året ansluts föreningen till Fortnox bokföringssystem och hemsidan www.karunachildcare.se startades.
Verksamheten i Nepal bedrivs i tätt samarbete med föreningen Gatubarn Nepal från Gävle. Viss personal och lokaler delas mellan föreningarna.
2015
De största händelserna under 2015 var de jordskalv som drabbade Nepal under maj. Vid flera tillfällen skakade marken så kraftigt att barnens bostadshus till slut skadades så svårt att det blev obeboeligt. Ingen skadades eftersom skalven skedde på dagtid och alla han fly ut i trädgården. Däremot blev en följd att barn och personal fick bo lång tid under en presenning i trädgården. När regnperioden kom fick de under en tid evakueras till staden Pokhara, som helt klarat sig från skalven.
Under sommaren skrevs till slut ett femårigt hyreskontrakt på ett hus i närheten av det gamla. Hus och personal delas med Gatubarn Nepal, en organisation från Gävle som Karuna samarbetat med sedan starten. SVT sänder i samband med detta ett kortare reportage om barnhemmet.
Efter ett flertal rymningar beslutar personalen i Nepal att skriva ut det äldsta barnet från barnhemmet. Barnet har bekanta i en annan del av Kathmandu och trots de dåliga förhållandena där har hon visat att hon hellre vill stanna där än på barnhemmet. Under en kort period har Karuna 6 barn innan tre nya tas in. Alla tre är föräldralösa och två av dom är syskon. Vid slutet av året har Karuna 9 barn och inga planer finns på att öka detta antal.
Under året har barnhemmet haft flera svenska praktikanter från Socionomer Utan Gränser. Dessa har hjälp till att ta hand om barnen. Även en svensk barnpsykolog har arbetat på barnhemmet i 6 månader. Genom samtal har man försökt att undersöka deras psykiska hälsa. Flera av dom har ju haft mycket traumatiska upplevelser innan de hamnade på barnhemmet. Glädjande så uppvisar inget av barnen några tecken på psykisk ohälsa.
2016
Antalet barn är fortfarande 9 och det finns inga planer på utökning såvida intäkterna inte kan ökas kraftigt. Vi arbetar aktivt med att hitta släktingar som kan ta hand om vissa barn. Alla barnen är inte föräldralösa. Vissa har en förälder i livet, men denna kan inte ta hand om sitt barn pga missbruk eller fattigdom. Barnhemmet ska vara en akut lösning, men kan man stötta föräldrar att ta hand om sina egna barn, så är det den bästa lösningen. Vi kan då satsa mer på att ta in de mest akuta fallen.
Luften i Kathmandu är otroligt dålig. Inversion gör att föroreningar inte blåser bort, utan stannar kvar i Kathmandudalen. Barnen får åka på ett flertal utflykter utanför staden för att få frisk luft. Bland annat görs flera besök på vattenparker med hoppborgar och vattenruschkanor
Huset som hyrts på 5-årskontrakt tillsammans med Gatubarn Nepal från Gävle, fungerar perfekt för verksamheten. Det är stort och ligger nära barnens skolor. Som anställningsförmån bor flera ur personalen på barnhemmet i egna privata rum. Det ökar säkerheten när huset aldrig står tomt ens när barnen är i skolan. I framtiden kan det bli aktuellt att titta på alternativ i Kathmandus utkanter. Detta skulle innebära lägre hyra och bättre luft och samtidigt kanske möjligheter att lära barnen odla.
Flera svenskar besöker barnhemmet under året och lämnar gåvor. Meningen med dessa besök är att skapa uppmärksamhet i Sverige för verksamheten och öka intäkterna.
De äldre barnen får under året börja i karateträning. Det är ovanligt att flickor tränar karate I Nepal, men att kunna försvara sig kan vara livsviktigt i framtiden. Många tonårsflickor råkar illa ut och tonårsflickor på andra barnhem har blivit överfallna.
2017
Antalet barn är fortfarande 9 och ekonomin tillåter ingen utvidgning av antalet, även om vårt hus skulle rymma många fler barn. Kathmandu uppmäts flera gånger under året till att ha världens mest förorenade luft. Barnen får på helgerna åka på utflykter utanför staden för att få lite frisk luft. En möjlighet skulle kunna vara att flytta verksamheten långt utanför Kathmandu, men det skulle innebära svårigheter att hitta bra skolor. Dessutom skulle det bli svårare att besöka barnhemmet.
Både Aftonbladet och TV3 har under året reportage om fattigdomen i Nepal och handeln med unga tjejer som sälja eller luras till Indien. Bra att problemet uppmärksammas och vi kontaktar givetvis media för att visa upp vår verksamhet. Tyvärr väljer man att inrikta sig på andra organisationer.
En konstnär i Göteborg uppmärksammar Karuna och håller vernissage för att samla in pengar till verksamheten.
Under året besöks vårt barnhem av en irländsk dokumentärfilmare som gör ett längre reportage om barnhem i Nepal. Reportaget ska senare sändas på BBC.
Myndigheterna har flera kontroller av verksamheten under året och det finns inget att anmärka på. Tvärtom så anser de att verksamheten fungerar så bra att de vill fylla på med fler barn. Detta är vi starka motståndare till. Vi får inga bidrag alls från den nepalesiska staten och de har ingen rätt att tvinga oss ta emot fler barn. Verksamheten går även detta år med kraftig förlust och det finns i dagsläget inga möjligheter att försörja fler barn.
2018
Antalet barn är fortfarande 9 och ekonomin tillåter ingen utvidgning av antalet, även om vårt hus skulle rymma många fler barn. Trots vår dåliga ekonomi väljer myndigheterna att mot vår vilja, lämna in nya barn till oss. Det finns plats för dom i huset, men inga pengar till deras försörjning. Vi försöker att hitta en lösning via föreningens nepalesiska advokat.
Studenter på en reklamskola i Göteborg får uppdraget att tävla med varandra för att tänka ut strategier och marknadsplaner för att göra föreningen mer känd och därigenom öka intäkterna. Detta leder till en mängd olika förslag och föreningen får äntligen en riktig logotyp.
Flera av flickorna blir uttagna till en danstävling som även sänds på TV. Tittarna får rösta och det går riktigt bra för våra flickor.
Eftersom det är fotbolls-VM under året så får flickorna prova att spela riktigt fotboll. Ett lag från barnhemmets kvarter besöker Gothia-cup i Göteborg och det inspirerar.
En extra varm sommar gör att vi skaffar en mindre pool.
2019
Antalet barn är fortfarande 9 och ekonomin tillåter ingen utvidgning av antalet, även om vårt hus skulle rymma många fler barn. Dolma, som är föreståndare för barnhemmet startar eget bolag. För att undvika utpressning från myndigheterna gällande fler barn, görs en överenskommelse att Karuna Ideell Förening sätter in en fast summa varje månad för våra 9 barn till Dolmas bolag. För närvarande 28 000 Rs per barn och månad. I denna kostnad ingår allt, förutom större kostnader för sjukvård som skulle kunna uppstå. Detta innebär att barnhemmet och Dolma inte behöver redovisa sina kostnader varje månad.
Barnen uppvisa mycket goda skolresultat. I Nepal rangordnar man ofta barnen i varje klass. Våra barn lyckas mycket bra och är bland de främsta.
Barnen fortsätter att tävla i dans och vinner flera stora pokaler i början av året.
2020
Antalet barn är fortfarande 9 och ekonomin tillåter ingen utvidgning av antalet, även om vårt hus skulle rymma många fler barn. Systemet med att vi betalar ett fast belopp per barn till Manjushree fungerar bra. Det blir mindre administration när vi inte behöver vara delaktiga i den dagliga driften och kontrollera kostnader. Priset på 28 000 Rs per barn och månad står fast under året.
Corona slår hårt mot barnens verksamhet. Ingen smitta på barnhemmet, men barnen sätts i karantän och lämnar inte huset mellan mars och november. Undervisning sker på distans via internet. I november får vi äntligen dispens från myndigheterna att lämna huset i Kathmandu och barnen körs till en mindre by utanför Pokhara där de stannar i flera månader. Ren luft och natur är efterlängtat!
Barnen uppvisar så goda resultat i skolan att flera av dom uppflyttas en årskurs. De är helt enkelt på en högre nivå än sina jämnåriga klasskamrater.
Under sommaren cyklar ordföranden genom hela Sverige som ett led i att samla in pengar till föreningen. 6500 personer följer detta på Facebook och äventyret leder till att 35 000 kronor samlas in som oavkortat går till föreningen.
2021
Corona slår till mot barnhemmet under 2021. Föreståndaren tillbringar lång tid på sjukhuset och vissa barn isoleras från de andra på grund av smitta. Alla klarar sig och skolgången sköts växelvis på distans och med närvaro i skolorna. Smittan är fortfarande starkt utbredd i samhället och styrelsen väljer att inte åka till Nepal av säkerhets skäl.
50 0000 kronor erhålles från Ulla & Gerhard Hobohms stiftelse och dessa pengar går bland annat till fler datorer för distansundervisning, samt ett nytt vattensystem. Barnhemmet har under en period tidigare varit utan vatten.
Under sommaren cyklar ordföranden genom hela Europa som ett led i att samla in pengar till föreningen. Tusentals människor följer detta på Facebook och äventyret leder till att 28 000 kronor samlas in som oavkortat går till föreningen.
2022
Antalet barn är fortfarande 9 och ekonomin tillåter ingen utvidgning av antalet, även om vårt hus skulle rymma många fler barn. Barnen mår bra och skolresultaten är strålande för de flesta. Under året får barnen visa upp sig och dansa inför TV på en modeshow.
Under året öppnar Nepal upp efter corona och delar av styrelsen kan besöka landet igen efter flera års uppehåll i resandet. En stor mängd insamlade kläder från Sverige kan äntligen levereras.
Myndigheterna i Nepal ställer till stora problem när de mot vår vilja lämnat nya barn på vårt barnhem och som vi förväntas försörja helt utan ekonomiskt stöd. Myndigheterna vill även stänga alla barnhem med hänvisning till att barn mår bäst i en kärnfamilj. Man verkar inte ha beaktat att barnen har hamnat på barnhem för att de inte har någon kärnfamilj.
Dollarn håller sig på en ganska jämn nivå vilket gör att driften av barnhemmet ligger på runt 21 000 kronor i månaden. Föreståndaren vill att vi kraftigt höjer det belopp som skickas regelbundet. Dels på grund av inflationen, men också för att klara utgifter för de extra barn som bor på barnhemmet. Vi avvaktar med att ändra beloppet till 2023.
2023
Vår förening har bara ekonomiska möjligheter att ta hand om de 9 ordinarie barnen. Myndigheterna stiftar nya lagar och menar att vi är skyldiga att ta emot fler barn, helt utan någon ekonomisk kompensation. I stället vill man ha mutor, vilket vi fortsätter att vägra betala. Det bor nu ett antal extra barn på barnhemmet och deras finansiering är högst oklar.
En stor mängd insamlade kläder från Sverige kan äntligen levereras, vilket är klart populärt. Den planerade flytten av verksamheten till Pokhara, läggs på is. Tjejerna har bättre möjligheter till studier i Kathmandu och en flytt skulle heller inte löna sig ekonomiskt.
Flera av tjejerna får pokaler från sina skolor för extra fina studieresultat och de två äldsta börjar på teoretiska linjer på gymnasiet.